Click pentru mai multe produse.
Nu au fost gasite produse.
Ultimele comentarii
Fara comentarii

Scrierea în jurnal – terapie prin scris

Postat pe9 luni in urma De

Scrierea în jurnal este o modalitate prin care experiențele, trăirile și dorințele tale prind viață și prin care înveți să îți accepți emoțiile, să îți îmbrățișezi dezamăgirile și să te bucuri mai mult de realizările tale. Scrisul în jurnal are o mare importanță terapeutică pentru că te ajută să te detensionezi și să îți eliberezi mintea și sufletul. Atunci când așterni pe hârtie ceea ce te bucură, te întristează sau te îngrijorează, lucrurile vor deveni mai limpezi și vei reuși să îți deblochezi emoțiile care nu te lasă să mergi mai departe.

Beneficii ale scrierii în jurnal

Scrierea în jurnal aduce multe beneficii psihologice. Fiecare persoană va percepe experiența jurnalului diferit, însă, pentru fiecare în parte, poate reprezenta o formă de terapie.

Acceptarea vulnerabilității

Fiecare om are luptele sale, dorințe, reușite și întristări, iar toate fac parte din viața de zi cu zi. De aceea, trebuie să fii conștient că este în regulă să ai emoții și sentimente diverse, în funcție de experiențele pe care le trăiești. Cel mai important este să treci prin toate, să înveți, să lupți și să capeți putere.

Pentru aceasta, este esențial să înțelegi faptul că vulnerabilitatea este parte a evoluției personale. Trebuie să îți accepți trăirile așa cum sunt. Atunci când le scrii în jurnal, devii conștient de ele, le înțelegi profunzimea și le poți rememora.

Jurnalul poate fi prietenul tău cel mai sincer, care nu te va trăda niciodată, care îți va ține secretele în siguranță și care nu te va judeca, indiferent de ce i-ai împărtăși.

Combaterea stresului, depresiei și anxietății

Dacă te confrunți cu stresul, depresia sau anxietatea este cel mai bine să soliciți ajutor specializat, mai ales dacă aceste tulburări devin severe. Scrierea în jurnal este un ajutor în combaterea acestor afecțiuni. Notându-ți îngrijorările, preocupările, dezamăgirile și frustrările vei putea analiza care este cauza lor și vei putea găsi soluții pentru ele.

Este important să te eliberezi de gânduri, iar așternându-le pe hârtie vei reuși să te destinzi. Mintea ta poate lua o pauză și nu-ți vei mai simți sufletul la fel de încărcat. Scrierea în jurnal aduce, astfel, beneficii în combaterea tulburărilor precum stres, depresie și anxietate.

Analizarea comportamentelor și obiceiurilor proprii

Jurnalul te va ajuta să analizezi situațiile prin care ai trecut din perspectiva unui observator. Vei putea să descoperi cu obiectivitate dacă ai procedat corect, ce ai fi putut îmbunătăți sau unde ai greșit. De asemenea, te vei putea întoarce în trecut pentru a-ți analiza evoluția. Dacă ai avut suficientă putere să treci peste o situație dureroasă, o vei putea face din nou, cu mai multă ușurință.

Dezvoltarea creativității și spontaneității

Un jurnal poate arăta exact așa cum vrei, poți scrie în diverse culori, poți desena sau poți lipi stickere. Imaginația nu are limite și nici reguli. Ai libertatea de a-ți personaliza jurnalul așa cum îți dorești. Asigură-te că ai spațiu suficient pentru toate ideile tale. Vei descoperi pe parcurs plăcerea de a scrie și de a umple paginile cu experiențele tale. O agendă Filofax, de exemplu, este perfectă pentru că nu se termină niciodată, fiind reutilizabilă. Poți adăuga, elimina sau repoziționa pagini ori de câte ori îți dorești, astfel încât să îți pui ordine în gânduri.

Recunoașterea emoțiilor

Scrisul în jurnal se poate transforma foarte ușor într-o activitate cu rol terapeutic. Înțelegând în profunzime ceea ce scrii, jurnalul devine o oglindă a emoțiilor tale. Vei putea, astfel, să îți vindeci rănile interioare. Pentru aceasta, este, însă, nevoie de timp. Îți vei găsi echilibrul atunci când vei învăța să separi emoțiile pozitive de cele negative. Scriind cât mai des în jurnal, vei reuși să îți gestionezi trăirile și să te dezvolți.

Tipuri de jurnale

Ești liber să ai un jurnal așa cum îți dorești și poți scrie despre orice. Jurnalele pot fi împărțite în mai multe tipuri, dar acest lucru nu înseamnă că nu le poți combina.

Jurnal cu scriere liberă

Poți scrie orice îți trece prin cap și orice simți. De la destăinuiri, la povestiri banale sau la evenimente importante, toate pot fi scrise cu aceeași pasiune. Vei avea un jurnal complet, în care îți vei cuprinde toate gândurile și trăirile, indiferent de natura lor.

Jurnal de călătorie

Acest tip de jurnal se adresează celor care iubesc să călătorească și nu vor să rateze nicio experiență, oricât de neînsemnată ar părea. Vei scrie detalii, vei descrie locuri, oameni, îți vei putea nota planul de călătorie, bugetul, obiectivele turistice preferate și emoțiile pe care le-ai trăit în acea vacanță.

Jurnal de recunoștință

Notează zilnic lucrurile pentru care ești recunoscător. Vei învăța să apreciezi mai mult lucrurile mici ale vieții și să le înțelegi importanța. De asemenea, vei manifesta o atitudine pozitivă și vei atrage și alte elemente bune în viața ta. Atunci când te simți cu moralul la pământ, recitește lucrurile care te fac să simți recunoștință și amintește-ți să te bucuri de fiecare în parte.

Jurnal de manifestare

Un jurnal de manifestare te va ajuta să îți conștientizezi dorințele și să le prioritizezi. Astfel, vei putea să faci acțiuni conștiente care să te ajute să îți pui planurile în aplicare. Descrie în detaliu fiecare dorință și notează ce ai putea să faci pentru a deveni realitate.

Jurnal de seară

Chiar dacă consideri că nu ai suficient timp, rezervă-ți câteva minute pentru a scrie ce ai făcut în ziua respectivă și cum te-ai simțit. Poate părea banal, însă este o formă de terapie excelentă. Chiar dacă nu ai făcut nimic măreț și simți că toate zilele arată la fel, scrie în jurnal cât mai mult despre sentimentele, emoțiile, gândurile, trăirile tale. Vei putea să dormi cu mai multă liniște, pentru că toate gândurile vor fi eliberate și așternute pe hârtie.

Jurnal de vise

Persoanele care cred că visele lor au o semnificație anume, pot ține un jurnal dedicat. Scrie în jurnal dimineața detaliile viselor. Vei reuși astfel, să analizezi, dacă există o legătură între ele și cum îți influențează viața de zi cu zi.

Jurnal alimentar

Fie că vrei să ții o dietă, să adopți un stil de viață sănătos sau să îți notezi cele mai interesante rețete de gătit, un jurnal alimentar îți va fi prieten de nădejde.

Jurnal de cuplu

Un jurnal de cuplu este o experiență minunată. Vă puteți scrie diverse mesaje, declarații, puteți lipi poze cu voi sau să presați flori.

Jurnal de lectură

Într-un jurnal de lectură povestești despre cărțile pe care le-ai citit, despre ce ți-a plăcut și ce nu, despre ce ai învățat din fiecare.

Sfaturi pentru scrierea în jurnal

  •          Fii sincer, nu îți ascunde trăirile, asumă-ți ceea ce trăiești și scrie tot ce simți
  •          Nu îți face griji, scrie liber, nu trebuie să respecți anumite rigori
  •          Scrie cât mai des, de preferat zilnic, dar nu renunța dacă nu reușești
  •          Dă frâu liber imaginației, scrie despre orice îți trece prin cap
  •          Folosește instrumente de scris de calitate, fie că vorbim despre stilou, pix sau creioane
  •          Ai răbdare, scrierea în jurnal va deveni treptat o terapie, un ritual pentru suflet

Miliarde de cuvinte se scriu zilnic în jurnalele din întreaga lume. Cu fiecare secret scris, cu fiecare emoție împărtășită și cu fiecare trăirile conștientizată, oamenii își găsesc puterea de a merge mai departe. Sunt momente minunate pe care viața le oferă ca pe cel mai de preț dar și clipe grele, uneori nedrept de dureroase, pe care trebuie să le acceptăm și să le depășim în ritmul nostru. Jurnalul este martorul vieții noastre, pe care trebuie să o iubim cu bune și rele.

Posteaza un comentariu
Lasa un raspuns
Va rugam autentificati-va pentru a posta un comentariu.

Meniu

Setari