Click pentru mai multe produse.
Nu au fost gasite produse.
Ultimele comentarii
Fara comentarii

Cum să economisești banii. Sfaturi utile pentru economii lunare

Postat pe10 luni in urma De

Specialiștii în educație financiară susțin că trebuie să economisim bani în fiecare lună. Atunci când această activitate se va transforma într-un obicei, va apărea siguranța financiară și prosperitatea. La început, poate părea dificil, mai ales că scumpirile din ultima perioadă afectează din ce în ce mai mulți oameni, însă, cu ajutorul câtorva sfaturi practice, oricine poate economisi.

Iată care sunt recomandările noastre pentru a economisi bani lunar:

Planifică bugetul

Organizarea este foarte importantă când vine vorba de bani. Cu ajutorul unei agende, păstrează toate informațiile cu privire la cheltuieli, venituri și investiții. În fiecare lună, ai de plătit facturi, de cumpărat mâncare și alte obiecte de strictă necesitate. De asemenea, trebuie să ai un buget alocat pentru activități recreative, mese în oraș, aniversări sau sesiuni de shopping neplanificate. Este important să iei în calcul și cheltuielile neprevăzute, cum ar fi îmbolnăvirea, defectarea unor electrocasnice, reparații ale autoturismului sau amenzi.

Pe lângă toate aceste categorii, trebuie să iei în calcul și economisirea. Fie că pui bani într-un cont de economii, într-un depozit sau alegi să faci investiții pe termen lung, este bine ca în fiecare lună să pui deoparte o anumită sumă de bani. Cu ajutorul unui calculator de birou, analizează care este soluția cea mai profitabilă pentru tine. Băncile oferă dobânzi destul de bune pentru depozite și astfel câștigi bani în plus fără a face niciun efort. La fel de eficiente sunt și titlurile de stat, care oferă câștiguri chiar și mai mari. Acestea sunt soluții sigure pentru oricine, chiar dacă nu deține cunoștințe solide de educație financiară. Cei care au studiat îndelung piața și au experiență, pot face investiții la bursă sau chiar în criptomonede. Câștigurile pot fi mai mari în aceste cazuri, însă la fel de mari sunt și șansele de a pierde tot, așa că aceste riscuri și le asumă doar cei familiarizați cu domeniul.

Pentru a fi mai atractiv și mai ușor de planificat, poți folosi un panou de plută, pe care să pui hârtii colorate cu obiectivele tale sau o tablă albă magnetică pe care să notezi cu marker-ul țintele pe care ți le propui.

Renunță la cheltuielile care nu sunt absolut necesare

Te-ai gândit vreodată cât ai putea economisi dacă ai renunța în fiecare zi la cafeaua de 5 lei din oraș? 1825 lei pe an, ceea ce înseamnă 9.125 lei în 5 ani. Astfel, alegând să faci cafeaua în casă, ai economisi o sumă considerabilă. Chiar dacă poate părea nesemnificativă, fiecare cheltuială își pune amprenta asupra bugetului. În loc să plătești 20 de lei pe un suc la terasă, poți să îl cumperi de la magazin cu 5 lei și să stai pe o bancă în parc sau să faci o plimbare prin natură. Există nenumărate variante gratuite de a-ți petrece frumos timpul liber.

Adoptă un stil vestimentar minimalist și vei economisi mai mulți bani. Nu ai nevoie de multe haine, ci de câteva de calitate, care merg purtate în mai multe combinații. Chiar dacă poate părea tentant, o sesiune de shopping la mall este foarte costisitoare față de o plimbare în natură.

Gătitul este o activitate relaxantă, așa că poți profita și economisi bani. În loc să mergi la restaurant, poți alege să pregătești ceva în casă, alături de cei dragi. Costurile vor fi mult mai mici, iar satisfacția va fi mai mare. În plus, mâncarea gătită în casă este mai sănătoasă.

Scrie liste de cumpărături

Nu este o rușine să notezi cu pixul lucrurile pe care le ai de cumpărat. Cu ajutorul unei liste, vei reuși să economisești bani atunci când mergi la cumpărături. Vei cumpăra, astfel, doar ce ai nevoie. Plimbându-te printre rafturile magazinului, vei avea tendința de a pune în coș tot felul de produse pe care le consideri atractive, însă de care nu ai neapărată nevoie. De asemenea, în acest fel vei evita risipa alimentară.

Învață să faci pe cont propriu cât mai multe lucruri

Specialiștii sunt scumpi, însă uneori sunt absolut necesari. Cu toate acestea, poți învăța să faci singur unele lucruri. De exemplu, în loc să angajezi un zugrav, îți poți reîmprospăta singur gresia și faianța cu markerul pentru rosturi. Poți plăti un grădinar care să aibă grijă de gazonul tău sau o poți face pe cont propriu, ca parte dintr-o rutină de destindere. Satisfacția de a face ceva personal este mult mai mare, iar efectele pozitive asupra bugetului nu sunt de neglijat.

Redu consumul de resurse

Scoate din priză aparatele electronice atunci când nu le folosești. Un studiu al Uniunii Europene a arătat că 6.3% din totalul anual de consum al fiecărei gospodării este reprezentat de electrocasnicele rămase în priză deși nu sunt utilizate.

Economisește apa, închizând robinetul atunci când te speli pe dinți sau când îți aplici masca pe păr. Statisticile arată că vei economisi până la 90% apă dacă deprinzi acest obicei.

Pentru a economisi bani lunar, este bine să folosești aparate cu consum redus. Becurile economice sunt un exemplu excelent care ajută să îți îmbunătățești bugetul. De asemenea, alege frigiderul, televizorul, mașina de spălat și alte electrocasnice care sunt economice din punct de vedere energetic.

Izolează locuința

O locuință izolată te ajută să economisești bani în fiecare lună. Ferestrele și pereții sunt principalii factori atunci când vorbim despre pierderile energetice. Asigură-te că îți izolezi apartamentul sau casa corespunzător, astfel încât să nu irosești bani inutil.

Profită de reduceri

Toată lumea iubește reducerile, însă trebuie să profităm de ele în mod eficient. Poți aștepta perioada reducerilor pentru a-ți cumpăra anumite lucruri care nu sunt de strictă necesitate. Vei putea să te bucuri, astfel, de aceeași calitate, pentru care vei plăti un preț mult mai mic. De asemenea, poți să te aprovizionezi cu mai multe bucăți din produsele neperisabile care sunt la reducere. Condiția este să cumperi inteligent, fără a face risipă și fără a lua lucruri de care nu ai cu adevărat nevoie.

Încearcă provocări creative

Economisirea banilor poate fi distractivă dacă pui în aplicare următoarele idei:

  • Provocarea celor 100 de plicuri

Un joc de loterie în care câștigi tot timpul? Sună greu de crezut, însă cu ajutorul acestei provocări este posibil. Ai nevoie de 100 de plicuri pe care să le numerotezi de la 1 la 100. Apoi, amesteci plicurile și le pui într-un coș. În fiecare zi, vei extrage câte un plic și va trebui să adaugi suma de bani corespunzătoare numărului acestuia (plicul numărul 15 = 15 lei). La finalul celor 100 de zile, vei avea 5.050 lei economisiți.

  • Provocarea No Spend Days

În fiecare lună, stabilește câteva zile în care să aplici provocarea. Va trebui să nu faci nicio cheltuială în ziua respectivă. Chiar dacă trebuie să renunți la cafeaua de dimineață luată în drum spre serviciu sau să mergi pe jos, în loc să plătești pentru transport, efectele vor fi pozitive atât pentru tine, cât și pentru bugetul tău.

  • Provocarea celor 52 de săptămâni

Timp de un an, virează într-un cont de economii, în fiecare săptămână, astfel: în prima săptămână, virează 1 leu/euro, în următoarea 2 lei/euro și tot așa până la 52. La finalul provocării, vei economisi 1.378 lei/euro.

Ideile prezentate te vor ajuta să economisești bani mai ușor, însă cel mai important este să ai voință. Chiar dacă poate părea imposibil în prezent să pui bani deoparte, poți începe cu sume mici, care să te motiveze să continui.

Posteaza un comentariu
Lasa un raspuns
Va rugam autentificati-va pentru a posta un comentariu.

Meniu

Setari