Click pentru mai multe produse.
Nu au fost gasite produse.
Ultimele comentarii
Fara comentarii

Cum să îți ajuți copilul la teme. Sfaturi și recomandări utile

Postat pe10 luni in urma De

Temele pentru acasă fac parte din viața de zi cu zi a elevilor, însă nu sunt întotdeauna cele mai îndrăgite. Părinții se confruntă, la rândul lor, cu situații dificile, atunci când nu știu cum să își ajute copiii la teme. Adulții au nevoie de multă răbdare atunci când lucrează cu cei mici. De asemenea, ei trebuie să știe cum să îi motiveze pe copii, care își pierd repede concentrarea și atenția. Din fericire, există câteva metode prin care părinții îi pot ajuta eficient pe cei mici la teme. Iată care sunt ideile propuse de noi:

Organizează spațiul de lucru

Copiii trebuie să aibă un spațiu dedicat învățăturii, care să îi ajute să se concentreze la teme. Deși detaliile decorative îl pot motiva pe cel mic, există riscul de a-l distrage de la ceea ce are de făcut. Televizorul, tableta sau telefonul nu trebuie să fie în preajma spațiului de lucru. De asemenea, este recomandat să existe o delimitare clară între zona de joacă și cea de studiu. Astfel, elevii vor înțelege delimitarea dintre cele două activități.

Un spațiu de lucru ordonat îl va ajuta pe cel mic să se concentreze. În general, elevii au foarte multe planșe sau fișe de lucru, care trebuie să fie sortate și depozitate în dosare și bibliorafturi. De asemenea, biroul trebuie să fie cât mai îngrijit, fără lucruri împrăștiate. Instrumentele de scris trebuie să fie puse într-un suport, iar cărțile și caietele să fie așezate într-o bibliotecă. Pentru momentele în care cel mic greșește, un coș pentru hârtii este ideal. Este important să fie mereu încurajat și susținut, înțelegând faptul că este firesc să producă și erori.

Copiii au nevoie și de confort, așa că este foarte important să nu stea ghemuiți sau aplecați. O postură corectă la birou este vitală pentru o dezvoltare armonioasă. Un scaun de birou ergonomic special conceput pentru copii îi va ajuta să stea corect și confortabil. Din fericire, sunt și soluții prin care se poate evita degradarea gresiei sau a parchetului. Există covorașe din PVC transparente care se poziționează sub scaunul de birou și care protejează pardoseala.

Captează atenția copilului

Cei mici se plictisesc repede, de aceea procesul de învățare trebuie să fie cât mai interactiv. Părinții trebuie să găsească diverse metode care să îi scoată pe copii din rutină. O metodă creativă este copacul ideilor. Cu ajutorul unui flipchart, elevul va adăuga idei și noțiuni asemenea unor crengi de copac. Astfel, va fi mai motivat și va învăța mai ușor lecția.

O altă metodă prin care părinții pot capta atenția copilului este utilizarea unei table magnetice. Prin grafice, desene și simboluri este stimulată memoria vizuală și procesul de învățare va deveni mai ușor și mai plăcut.

Copiii sunt atrași de culori și de aceea, lecțiile vor deveni mult mai interesante dacă cele mai importante informații sunt scrise colorat sau dacă sunt evidențiate. Cei mici se vor simți ca într-o căutare de comori, încercând să găsească noțiunile cheie ale lecției. Cu ajutorul unor textmarkere sau a unor finelinere deosebite, elevii vor învăța mai ușor și vor fi mai creativi.

Stabilește un program

Este important ca cei mici să aibă un program bine pus la punct. Haosul nu are ce căuta în viața lor, iar un stil de viață dezorganizat nu le va aduce niciun beneficiu. De aceea, părinții trebuie să se asigure că programul este adaptat nevoilor copilului.

Ora de somn și cea de trezire sunt foarte importante. Între 6 și 12 ani, copiii au nevoie de 9-12 ore de somn pe zi. Între 13 si 18 ani, este nevoie doar de 8-10 ore. De asemenea, cele 3 mese ale zilei trebuie să aibă un program bine stabilit, pentru că în acest fel metabolismul funcționează cel mai bine.

Copiii au nevoie atât de studiu, cât și de recreere. Părinții trebuie să se asigure că cei mici au parte de un program de lecții bine gândit, astfel încât să le rămână timp și de alte activități extrașcolare. Uneori, elevii au tendința de a amâna momentul temelor, însă ei trebuie să înțeleagă că dacă vor respecta programul, vor avea parte de beneficii. Este indicat ca temele să fie făcute primele, pentru ca elevii să se bucure apoi de relaxare.

Motivează copilul

Părinții ar trebui să fie cei mai mari susținători ai copiilor. Ei au nevoie de foarte multă susținere și înțelegere, iar efortul lor trebuie mereu apreciat. Chiar dacă greșesc, cei mici au nevoie de motivație și încredere pentru a reuși.

Adulții își pot ajuta copiii la teme, însă acest lucru nu presupune să le rezolve ei în locul elevilor. Ajutorul trebuie să vină sub formă de motivație. Dacă o problemă la matematică pare dificilă, încearcă să recapitulați împreună lecția, unde se află cu siguranță modul de lucru explicat. Lasă-l pe cel mic să descopere cum să o rezolve și apreciază-l ori de câte ori are o idee nouă. În cazul în care greșește, atenționează-l subtil că ar trebui să mai verifice o dată dacă merge pe pista corectă. Îndrumă-l, însă permite-i copilului să fie cel care ajunge la rezultatul corect.

Părinții nu ar trebui să pună un accent foarte mare pe note, pentru că acestea nu reflectă întotdeauna capacitatea intelectuală a elevului. De asemenea, aceștia nu trebuie să îi compare pe cei mici, întrucât fiecare copil este unic și se dezvoltă în ritmul său.

O formă de motivație este reprezentată de recompense. Acestea îl vor încuraja pe copil să își respecte îndatoririle și să le trateze cu seriozitate. Puteți crea un tabel săptămânal, în care să notați toate materiile. Pentru fiecare temă rezolvată corect sau lecție bine știută, copilul primește câte un sticker. La un anumit număr de stickere obținute, cel mic primește o recompensă.

Fii un bun exemplu

Copiii văd în părinții lor exemple demne de urmat și le imită comportamentul. Tocmai de aceea, este foarte important ca adulții să fie modele bune pentru cei mici. Pentru a-i învăța responsabilitatea, trebuie să fii la rândul tău o persoană responsabilă. Nu amâna sarcinile pe care le ai de făcut, vorbește frumos mereu, respectă-i pe cei din jur și ajută-i atunci când au nevoie. Astfel, copilul va deprinde aceste calități și va fi atât un elev bun, cât și un coleg altruist.

Cu toții cunoaștem expresia conform căreia cei 7 ani de acasă sunt cei mai importanți. De fapt, toți anii petrecuți alături de părinți sunt importanți în dezvoltarea viitorului adult. Regulile sunt necesare, însă acestea nu trebuie impuse într-un mod autoritar. De asemenea, părinții nu trebuie să uite că au fost și ei copii. Temele sunt esențiale, însă la fel este și joaca.

Nu uita că și copiii pot avea zile proaste, așa că nu pune prea multă presiune pe ei. Înțelege-le nevoile și ascultă-i. Uneori, părinții au foarte multe de învățat de la copiii lor.

Posteaza un comentariu
Lasa un raspuns
Va rugam autentificati-va pentru a posta un comentariu.

Meniu

Setari