Care sunt joburile de viitor și cum să te pregătești pentru ele
În zilele noastre, un job stabil este mai greu de găsit, pentru că lumea se află într-o continuă mișcare. Tehnologiile avansează, iar joburile din viitor vor consta în digitalizare, automatizare și inovație.
Studiile arată că majoritatea joburilor din 2030 încă nu există. Acest lucru ar putea părea înfricoșător, însă evoluția este necesară. Tinerii iau în calcul încă de la vârste fragede viitorul, pregătindu-se pentru timpurile în care roboții vor prelua cea mai mare parte a sarcinilor din prezent. Astfel, ei sunt cei care vor învăța cum să controleze inteligența artificială și cum să o folosească în favoarea lor.
Roboții încep să preia joburile oamenilor
Roboții încep să fie folosiți deja în restaurante, în locul chelnerilor. De asemenea, ne-am obișnuit să ne scanăm produsele la supermarket cu ajutorul aparatelor speciale, care înlocuiesc casierii. În bănci, majoritatea operațiunilor se realizează cu ajutorul robotului, iar în fabrici, producția este eficientizată datorită lor.
Afaceriștii sunt mulțumiți de această evoluție, pentru că roboții nu obosesc, nu au nevoie de concediu, nu au zile proaste și nici nu se plâng de condițiile de lucru. Ei sunt programați să își facă treaba eficient, indiferent de condiții.
Cu toate acestea, roboții nu au sentimente, emoții și nici creativitate. Interacțiunea umană este mai plăcută decât cea cu o mașinărie. Chiar dacă nu au un randament la fel de bun ca cel al roboților, oamenii pun suflet în ceea ce fac, producând bucurie.
Ce joburi nu pot fi înlocuite de roboți
Este adevărat că inteligența artificială a evoluat foarte mult, însă, există meserii care sunt destinate exclusiv oamenilor. Aceste activități presupun creație, imaginație, emoții și sentimente.
Un psiholog nu poate fi înlocuit de un robot, pentru că nu va avea empatie. Terapia se bazează pe interacțiunea umană, care ne ajută să simțim că nu suntem singuri, că suntem ascultați, înțeleși și că problemele noastre au o rezolvare. Un robot ar putea găsi o soluție pentru fiecare problemă, dar nu ar putea să analizeze individual situația, să pătrundă în subconștientul persoanei și să îi transmită starea de liniște de care are nevoie. De aceea, psihologia este de viitor, mai ales în vremurile în care stresul face parte din viața de zi cu zi.
Un profesor nu va putea fi înlocuit de un robot, pentru că pe lângă informațiile pe care le deține, dascălul are rolul de a inspira, a motiva și a înțelege fiecare elev în parte. Pe lângă lecțiile propriu-zise, care pot fi învățate și cu ajutorul internetului, profesorul îi modelează pe cei mici, empatizează cu ei, le înțelege temperamentele și le oferă lecții importante despre viață. Inteligența artificială poate testa nivelul de cunoștințe, dar nu îi va putea simți elevului tremurul vocii, teama din privire sau bucuria de pe chip.
Specialiștii IT sunt cei care creează și programează roboții, așadar ei vor fi foarte longevivi pe piața muncii. Putem afirma că ei sunt părinții, profesorii și doctorii roboților. Ei îi inventează, îi învață și îi repară ori de câte ori apar probleme. Chiar dacă viitorul este al inteligenței artificiale, nu putem nega faptul că va fi nevoie în continuare de oameni care să o dezvolte. De aceea, din ce în ce mai mulți tineri aleg domeniul IT, atrași fiind de salariile mari, beneficiile care se oferă și oportunitățile de angajare.
Medicina a fost mereu un domeniu căutat și va rămâne așa și în viitor. Chiar dacă roboții au apărut deja în sistemul medical, aceștia ajută doctorii, nu îi înlocuiesc complet. Cu ajutorul roboților, se vor putea reduce erorile, se va ține o evidență mai bună a fișelor medicale, a istoricului fiecărui pacient în parte și se vor facilita unele investigații și operații. Cu toate acestea, medicii vor fi în continuare răspunzători de interacțiunea cu bolnavii, ajutându-se de tehnologie, dar nefiind înlocuiți de aceasta complet.
Domeniul justiției este, de asemenea, unul de viitor. Un avocat nu va putea fi înlocuit de roboți, pentru că acesta face mai mult decât să cunoască legile, el înțelege și empatizează cu persoana pe care o reprezintă, luptând pentru aceasta. De asemenea, nici judecătorii nu vor fi înlocuiți de roboți, pentru că sunt prea multe nuanțe în procese care pot fi depistate doar de către o ființă umană, rațională, cu multă experiență.
Branding-ul și marketing-ul sunt domenii de viitor. Din ce în ce mai mulți tineri aleg să studieze și să caute astfel de joburi. Este nevoie de creativitate, imaginație, experiență și expertiză în aceste domenii care nu pot fi acoperite de roboți. Tocmai de aceea, aceste joburi vor face parte din viitor.
Top joburi de viitor
Fiecare persoană este înzestrată cu anumite calități și pasiuni. De aceea, cel mai important este să alegi jobul care îți place, care te reprezintă și care te împlinește. Iată care sunt cele mai căutate joburi ale viitorului:
- Software developer
Pentru ca inteligența artificială să existe, pentru ca roboții să funcționeze și calculatoarele să evolueze, este nevoie de software. Studiile arată că până în anul 2026, vor apărea câteva sute de mii de locuri de muncă în domeniul dezvoltării de software.
- Data analyst
Cantitatea de date produsă în fiecare zi este uriașă, așa că analiștii de date sunt și vor fi la mare căutare. Ei vor ajuta companiile să folosească informațiile în mod eficient.
- Analist de securitate informațională
Atacurile cibernetice reprezintă o amenințare foarte mare pe măsură ce tehnologia evoluează, așa că specialiștii în securitate informațională vor fi foarte căutați.
- Proiectant de realitate virtuală
Cei care creează realitatea virtuală, ne ajută să putem călători oriunde fără a ne deplasa, să trăim orice experiență reală sau imaginară, fără a fi nevoie să ne ridicăm de pe canapea. Aceste joburi vor fi foarte râvnite, în special de persoanele cu multă creativitate.
- Digital content specialist
Un specialist în conținut digital va căuta mereu idei noi și interesante. Acesta va crea conținut pentru diverse companii, ținând cont de obiectivele acesteia și de publicul țintă.
- Inginer biomedical
Inginerii biomedicali vor proiecta dispozitive medicale revoluționare, vor crea implanturi biologice și organe artificiale. Ei sunt viitorul medicinei și a științei, iar aceste joburi vor fi la mare căutare.
- Consilier de wellness
Stilul de viață haotic va produce diverse afecțiuni oamenilor moderni. De aceea, specialiștii în nutriție și sport vor fi foarte căutați. Ei vor ajuta oamenii să dobândească echilibrul, să își îmbunătățească sănătatea și să prospere.
- Inginer genetic
Lumea se va schimba foarte mult și extrem de repede. Deja au apărut studii cu privire la bebelușii artificiali. Genetica a avansat foarte mult și datorită tehnologiei, va fi posibil ca oamenii să poată fi produși în laborator.
Cum te poți pregăti pentru joburile viitorului
De multe ori, materiile de la școală sunt depășite de evoluția continuă în care ne aflăm. Încă de la cele mai mici vârste, copiii ar trebui stimulați și încurajați să descopere cât mai mult.
Cele mai căutate abilități ale viitorului vor fi următoarele:
- Inteligența socială (capacitatea de a interacționa și a socializa eficient cu cei din jur)
- Creativitate
- Gândire inovativă
- Competențe interculturale (cunoașterea limbilor străine și capacitatea de a lucra în diverse medii culturale)
- Competențe IT
- Managementul cognitiv (cunoașterea limbilor străine și capacitatea de a lucra în diverse medii culturale)
- Colaborare virtuală (capacitatea de a lucra într-o echipă virtuală)
Joburile viitorului vor fi legate, în marea lor majoritate, de tehnologie. Multe dintre meseriile actuale vor dispărea, altele se vor reinventa și unele noi vor apărea. Important este ca oamenii să aibă capacitatea de a se dezvolta și de a accepta schimbarea.