Click pentru mai multe produse.
Nu au fost gasite produse.
Ultimele comentarii
Fara comentarii

Cum se completează corect un plic. Unde se scrie destinatarul și expeditorul

Postat pe1 Luna in urma De

În prezent, informațiile se transmit simplu și rapid prin intermediul tehnologiei. Un SMS, un mesaj pe rețelele de socializare sau un e-mail reprezintă metoda cea mai des întâlnită prin care oamenii comunică zi de zi. Apelurile de voce sau video sunt, de asemenea, extrem de eficiente și fac parte din viața noastră cotidiană.

Cu toate acestea, în era digitalizării, există, încă, situații în care se folosește corespondența prin plic. Aceasta este o metodă convențională și deși nu mai este utilizată la fel de mult ca în trecut, reprezintă o necesitate în anumite situații. Tocmai de aceea apare des întrebarea despre cum se completează corect un plic.

Unde se scrie destinatarul și expeditorul pe plic

Pentru ca plicul să ajungă acolo unde îți dorești, trebuie să scrii destinatarul și expeditorul corect pe plic. Există și alți factori, cum ar fi vremea sau calitatea serviciilor de expediere care pot influența livrarea plicului, însă este esențial să notezi corespunzător detaliile despre cine trimite și cine trebuie să primească informația.

În mod cât mai simplu, plicul are o față și un spate. Trebuie să ții cont de faptul că vei scrie doar pe fața plicului. Deși sunt numeroase tipuri de plicuri, există aceeași regulă în ceea ce privește notarea expeditorului și a destinatarului.

Destinatarul este cel căruia îi trimiți plicul. Adresa pe care trebuie să o completezi se numește adresa de livrare. Destinatarul se scrie în partea de jos a plicului, astfel:

 • Rândul 1: Nume și prenume destinatar
 • Rândul 2: Adresa destinatar
 • Rândul 3: Codul poștal și localitatea
 • Rândul 4: Județul
 • Rândul 5: Țara destinatarului

EXEMPLU:

DESTINATAR
Marian Popescu
Strada Primăverii, nr.1
Cod poștal 100100, BRAȘOV
BRAȘOV
ROMÂNIA

 

Expeditorul este cel care trimite plicul. Adresa expeditorului mai poartă denumirea și de adresă de retur. Dacă plicul nu ajunge la expeditor sau este refuzat, se va întoarce la această adresă. Expeditorul se scrie în partea de sus după cum urmează:

 • Rândul 1: Nume și prenume expeditor
 • Rândul 2: Adresă expeditor (stradă, număr, imobil, apartament)
 • Rândul 3: Codul poștal și localitatea
 • Rândul 4: Județul
 • Rândul 5: Țara destinatarului

Este important de menționat faptul că nu trebuie să scrii prescurtat. Expeditorul, cel care trimite plicul, este răspunzător pentru corectitudinea și claritatea informațiilor pe care le-a scris. Un scris citeț și suficient de mare pentru a fi înțeles ușor este necesar pentru ca plicul să ajungă unde trebuie.

Tipuri de plicuri

În funcție de mărimea conținutului, poți cumpăra un plic mai mare, în forma unei coli A4, cunoscut și sub numele de plic C4, sau un plic mai mic, de tip DL, adică o coală A4 îndoită în 3.

În cazul în care conținutul plicului este confidențial, poți alege un plic din hârtie de culoare kraft, care asigură 100% opacitate. Dacă ai mai multe documente de trimis, trebuie să folosești un plic cu burduf.

De asemenea, există plicuri cu fereastră, prin care se poate vizualiza adresa poștală. Acestea se folosesc, de obicei, de companiile mari, care au de trimis un număr mare de plicuri, cum ar fi facturile la utilități.

Sfaturi utile atunci când completezi un plic

 • Scrie de mână, pe lungimea plicului, suficient de mare, pentru a fi ușor de înțeles
 • Scrie cu majuscule
 • Nu folosi creionul, utilizează un pix cu scriere albastră sau neagră
 • Evită greșelile de scriere
 • Dacă ai greșit, nu tăia cu o linie și nici nu repara eroarea prin îngroșsarea cuvântului, folosește, în schimb, o bandă corectoare

Unde se lipește timbrul pe plic

O dată ce ai completat corect plicul, va trebui să lipești și un timbru. Acesta se poziționează pe fața plicului, în colțul din dreapta sus.

Unele plicuri au deja un timbru de o anumită valoare lipit, așa că nu va mai trebui să cumperi unul.

 

Oricum ai decide să transmiți o informație, nu uita să respecți însemnătatea fiecărui cuvânt și să le folosești astfel încât să transmiți un mesaj pozitiv.  

Posteaza un comentariu
Lasa un raspuns
Va rugam autentificati-va pentru a posta un comentariu.

Meniu

Setari