Click pentru mai multe produse.
Nu au fost gasite produse.
Ultimele comentarii
Fara comentarii

Activitatea de freelancer – avantaje și dezavantaje

Postat pe6 luni in urma De

În vremurile moderne, activitățile prin care oamenii pot câștiga bani s-au schimbat foarte mult. Din ce în ce mai mulți tineri visează să lucreze după propriul program, stând pe o plajă sau într-o cabană la munte. Cu o conexiune bună la internet, oamenii pot lucra de oriunde, oricând și în oricum îți doresc.

Ce este un freelancer

Un freelaner este acea persoană care oferă un serviciu pentru o anumită sumă de bani, diferența față de un angajat fiind faptul că poate lucra la mai multe proiecte diferite, fără a fi legat pe termen lung de un anumit angajator. Venitul unui freelancer depinde de implicarea sa, poate lucra la un singur proiect sau se poate implica în mai multe, în funcție de câte ore pe zi este dispus să muncească și de câte cunoștințe dispune.

Studiile arată că din ce în ce mai mulți tineri cu vârste sub 35 de ani aleg să devină freelanceri. Unii dintre ei își doresc să practice această activitate încă din timpul studiilor, iar alții simt nevoia de o schimbare în viața lor și, la un moment dat, renunță la job-ul lor și devin freelanceri. Oricare dintre variante este bună, atât timp cât există suficiente cunoștințe pentru a presta un anumit serviciu.

Cele mai populare domenii în care activează freelancerii

Fiecare persoană este înzestrată cu un dar și este pasionată de un anumit domeniu. Odată ce și-a descoperit zona de interes, va trebui să învețe cât mai mult și să dobândească experiență pentru a putea oferi servicii valoroase.

Cei mai mulți freelanceri activează în domenii precum:

  • IT
  • Traduceri
  • Copywriting (scrierea de texte pentru a vinde)
  • Content writing (redactarea de conținut)
  • Foto/Video
  • Web design
  • Design grafic 
  • Marketing
  • Consultanță

Indiferent de domeniul în care activează, un freelancer trebuie să ofere calitate clienților săi, astfel încât să își creeze un portofoliu vast și să capete notorietate. Atunci când o activitate este realizată cu pasiune, va aduce rezultatele dorite. Studiile arată că freelancerii ajung să câștige cu până la 44% mai mult decât atunci când erau angajați. Această performanță este datorată experienței dobândite, ambiției și cunoștințelor solide în domeniu, care i-a ajutat să performeze și să devină independenți.

Activitatea de freelancer: avantaje

Acum 20 de ani, nu părea realist ca o persoană să câștige suficient de mulți bani pe cont propriu, călătorind oriunde în lume sau lucrând din confortul patului. Lucrurile s-au schimbat, iar cariera de freelancer a devenit din ce în ce mai apreciată. Avantajele pe care le oferă o astfel de activitate sunt incontestabile:

  •          Programul flexibil – muncești atunci când vrei, fără a fi condiționat
  •          Poți lucra de oriunde – îți poți realiza proiectele de oriunde, atât timp cât ai o conexiune la internet și materialele necesare muncii tale
  •          Ești independent – nu ai șef, nici alți colegi de care să depinzi
  •          Poți câștiga mai mulți bani – totul depinde de implicarea ta și cât vrei să muncești
  •          Ai libertatea de a alege – poți să alegi în ce proiecte să te implici, care te inspiră, care îți plac și cu ce oameni să colaborezi
  •          Petreci mai mult timp cu familia / prietenii – nu va mai trebui să ratezi momente importante, cum ar fi serbarea copilului sau ziua de naștere a unui prieten, din cauza job-ului, pentru că ai libertatea să faci orice vrei, oricând este momentul
  •          Vei avea un sentiment puternic de împlinire – atunci când muncești pentru tine și vezi că obții rezultate bune, îți crește încrederea în tine și te simți mai împlinit ca niciodată

Activitatea de freelancer: dezavantaje

Viața de freelancer nu este doar un vis frumos. Ca în orice activitate, există și dezavantaje pe care cei care își doresc să devină freelanceri trebuie să le ia în considerare:

  •          Venituri nesigure – nu îți poate garanta nimeni că vei avea în fiecare lună o anumită sumă de bani, ca în cazul salariului
  •          Nu beneficiezi de concediu de odihnă plătit – ca freelancer, te poți odihni oricând simți nevoia, însă nu vei fi și plătit pentru asta, ca în cazul unui angajat
  •          Nu ai concediu medical – nici perioada în care te vei îmbolnăvi nu va fi plătită, pentru că asta va însemna lipsă de activitate, deci nu vei mai produce bani
  •          Ești pe cont propriu în toate – acest lucru poate fi un dezavantaj, pentru că va trebui să te ocupi singur de toate
  •          Viața personală, amestecată cu viața profesională – uneori, este greu să le diferențiezi pe cele două și poate fi dificil să nu lași ca una să o influențeze pe cealaltă
  •          Nu ai siguranță – viața de freelancer poate fi nesigură, nu ai certitudinea că luna viitoare îți vei primi cu siguranță salariul, ca în cazul unui angajat

Cum să fii un freelancer de succes

Un freelancer de succes trebuie să fie, în primul rând, foarte bine organizat. Această abilitate este crucială. Un freelancer nu va avea pe altcineva care să îi mențină totul în ordine, ci va trebui să se asigure de asta pe cont propriu.

Este important să se păstreze contractele de prestări servicii, facturile și declarațiile de venituri într-un loc sigur. Cel mai important este ca un freelancer să activeze într-un cadru legal, iar pentru asta, trebuie să se asigure că are toate actele organizate eficient. Foliile de protecție, dosarele și bibliorafturile sunt absolut necesare pentru ca totul să fie în ordine. Pentru documentele utilizate rar, se poate alege o cutie de arhivare.

De asemenea, un freelancer trebuie să se facă cunoscut. Notorietatea îi va aduce clienți și astfel va avea surse constante de venit. Astfel, acesta trebuie să își facă simțită prezența pe rețelele de socializare și pe site-urile de profil. Atunci când are ocazia, își poate oferi cartea de vizită potențialilor clienți.

Rezultatele vor veni în timp și de aceea este important ca un freelancer să aibă răbdare și așteptări realiste. Chiar dacă nu va câștiga suficient în primele luni de activitate, un freelancer trebuie să aibă pusă deoparte o sumă de bani și să nu renunțe la visul lui.

Reputația unui freelancer este foarte importantă și de aceea, acesta trebuie să respecte mereu termenele limită de predare a proiectelor, să ofere calitate, profesionalism și să mențină o relație cât mai bună cu toți colaboratorii săi.

Un freelancer trebuie să învețe cum să își gestioneze câștigurile, astfel încât să plătească taxele, impozitele, facturile, să economisească pentru evenimentele neprevăzute și să se promoveze. Cursurile și cărțile de educație financiară ajută foarte mult un freelacer.

Pentru a avea succes, este important ca un freelancer să fie onest și să spună de la început ce poate face și ce nu. Este foarte neplăcut să promită că poate duce la bun sfârșit un proiect și să nu ofere rezultatele dorite.

Cât câștigă un freelancer

În activitatea de freelancer, nu există un salariu fix în fiecare lună, astfel că veniturile depind de câte proiecte apar și de câți bani aduce fiecare. Un freelancer își câștigă banii în funcție de:

  •          Nivelul de experiență
  •          Portofoliu
  •          Cunoștințe
  •          Complexitatea proiectului
  •          Durata proiectului

Un freelancer trebuie să fie foarte bine organizat, pentru a menține echilibrul între venituri și cheltuieli. Cel mai important este să aibă în vedere faptul că într-o anumită perioadă a anului poate să nu producă suficienți bani sau poate chiar deloc. Astfel, economiile sunt vitale pentru situațiile de criză.

Un freelancer poate fi plătit pe oră, astfel încât timpul acordat unui proiect să fie remunerat. Din păcate, acest tip de plată are și dezavantaje. Clienții pot pune presiune pe freelancer, pentru a termina cât mai repede proiectul și la rândul său, liberul profesionist poate trage de timp pentru a primi mai mulți bani. Important este să existe profesionalism din partea ambelor părți, astfel încât această metodă de plată să funcționeze optim.

De asemenea, freelancerii pot fi plătiți pe proiect. Se stabilește de la bun început un preț, după ce se analizează toate detaliile. Este indicat să se ofere un avans, astfel încât munca să nu fie în zadar. Această metodă de plată este avantajoasă pentru că freelancer-ul știe ce are de făcut și își organizează timpul așa cum dorește, iar clientul plătește pentru rezultatul obținut. Dezavantajul ar putea apărea dacă freelancer-ul nu are suficientă experiență și subestimează timpul de lucru necesar proiectului. Astfel, el va putea simți că muncește prea mult pentru banii pe care îi primește.

Indiferent de metoda de plată, cel mai important este ca un freelancer să lucreze legal, declarându-și veniturile și plătind taxele care se impun. Astfel, nu vor apărea situații neplăcute și munca va putea fi relaxantă, fără grija consecințelor legale.

Freelancerii pot avea o agendă în care să țină evidența tuturor proiectelor, contactelor, termenelor limită, obligațiilor legale, facturilor și taxelor. Își vor putea organiza timpul util, nu vor uita lucrurile importante și vor ști mereu ce au de făcut. Chiar dacă poate părea simplu, o discuție cu un potențial client conține multe detalii importante care pot fi uitate. Astfel, un freelancer trebuie să își noteze mereu subiectul proiectului, cerințele colaboratorului, termenul de predare și prețul despre care s-a discutat.

 

Cel mai important este să ai curajul de a porni pe acest drum și a construi o carieră de freelancer. Libertatea va veni la pachet cu responsabilitatea, însă cu multă pasiune și dedicare, activitatea de freelancer va aduce multe satisfacții.

 

Posteaza un comentariu
Lasa un raspuns
Va rugam autentificati-va pentru a posta un comentariu.

Meniu

Setari