Totul despre desenul tehnic: ce este, cum se realizează și la ce se folosește
Desenul tehnic este o formă de comunicare grafică, o artă prin care se creează diverse proiecte. Această tehnică ține cont de anumite reguli, rigori și necesită multă precizie și acuratețe. Dincolo de spiritul artistic, un desenator tehnic trebuie să aibă cunoștințe solide de perspectivă a imaginii, stiluri vizuale și orientare.
Spre deosebire de alte tehnici de desen, care sunt subiective, în funcție de inspirația, personalitatea și viziunea fiecărui artist în parte, desenul tehnic se bazează pe obiectivitate, având un scop precis și clar.
Ce este desenul tehnic
Desenul tehnic mai este cunoscut și sub numele de desen industrial și reprezintă un mod de reprezentare grafică, de comunicare tehnică, prin care se analizează diverse elemente.
Scopul principal al desenului tehnic este planificarea vizuală a ceea ce urmează să se contruiască. Astfel, se va ține cont de convențiile standardizate de reprezentare a diferitelor elemente, cum ar fi clădirile.
Cum se realizează desenul tehnic
Există mai multe metode prin care se realizează desenul tehnic:
Schița
Schița este un desen tehnic rapid, prin care se stabilește ce se va proiecta ulterilor. Această tehnică este folosită foarte des în arhitectură. Desenatorul tehnic va încerca diverse idei și va stabili, astfel, un punct de pornire pentru ce urmează să se construiască.
Pentru a realiza o schiță, ai nevoie de intrumente specifice. Îți poți achiziționa un set complet pentru schițe, un caiet pentru shițe sau un bloc de desen special și să începi să exersezi această tehnică de desen. Este nevoie de mult exercițiu, însă totul se învață cât timp există dorință și pasiune.
Proiectarea
Este nevoie de multă precizie în această tehnică de desen, pentru că presupune respectarea perfectă a unghiurilor, liniilor, cercurilor sau altor forme.
Pentru această tehnică de desen, ai nevoie de o planșetă de proiectare, compas, creioane speciale, linere negre, riglă.
Uneori, desenatorii tehnici apelează la șabloane de desen, pentru a nu proiecta totul de la zero. De asemenea, se folosesc mașinile de desenat mecanice, pentru a se evita micile erori umane care ar putea strica proiectul.
Desenul asistat la calculator
Atunci când este nevoie de mai multă precizie, desenatorii apelează la sisteme de proiectare asistată la calculator (CAD). Aceștia au la dispoziție două astfel de sisteme: proiectarea 2D sau proiectarea 3D.
Sistemul de proiectare asistată pe calculator 2D înlocuiște cu succes desenul pe hârie. Un software care realizează liniile drepte, curbe, cercurile și arcele de cerc este mult mai precis decât mâna umană. Astfel, CAD 2D este o planșă de desen electronică, în loc de instrumentele de desen clasice folosindu-se mouse-ul.
În cazul desenului asistat la calculator, greșelile pot fi ușor îndreptate în orice moment, pe când în desenul clasic, atunci când se produce o greșeală, trebuie să se ia totul de la capăt. Cu toate acestea, multe persoane consideră că desenul clasic are un farmec aparte, chiar dacă necesită mai mult timp.
Sistemul de proiectare asistată pe calculator 3D produce geometria unui element, pentru ca acesta să se poată analiza în ansamblul său. În CAD 3D se pot realiza mai multe desene ale unor piese, care să fie ulterior asamblate digital, obținându-se proiectul final.
Sistemul 3D este folosit pentru proiectarea de clădiri, nave, avioane și mașini. Spre deosebire de CAD 2D, marja de eroare este mult mai mică.
La ce se folosește desenul tehnic
Desenul tehnic este singura formă internațională de comunicare pentru ingineri, pentru că nu produce confuzie și nici nu conține ambiguități. Totul este clar și obiectiv, fără a lăsa loc interpretărilor.
Foarte multe profesii au la bază desenul tehnic:
- Inginer
- Arhitect
- Designer de interior
- Geograf
- Cercetător
Desenul tehnic are mai multe utilități, în funcție de domeniul în care este folosit. Prin intermediul desenelor tehnice, se oferă informații prețioase despre viitorul proiect. Toate detaliile sunt studiate foarte atent, pentru a nu interveni nicio eroare.
Care sunt materialele necesare în desenul tehnic
Pentru a realiza desene tehnice, ai nevoie de anumite instrumente speciale:
- Hârtie
Cele mai folosite tipuri de hârtie sunt hârtia de calc și hârtia velină.
- Creioane
Creioanele pot fi cu mină moale (4B, 3B, 2B, B) sau cu mină semidură (HB, BHB, F).
- Tușuri
În desenul tehnic, se folosește în special tușul negru pentru a trasa liniile preliminare după creion, pentru desenarea duplicatelor și pentru trasarea umbrelor în arhitectură.
- Materiale pentru șters
Pentru corectarea greșelilor, se poate folosi o radieră, o lamă, o perie sau un șablon pentru șters.
- Trusa geometrică
Trusa conține instrumentele necesare pentru un desen tehnic: riglă, echer, compas, raportor.
Desenul tehnic poate părea complicat de realizat, însă cu mult exercițiu și concentrare se poate transforma într-o pasiune sau chiar într-o profesie. Fără desen tehnic nu s-ar putea realiza nicio clădire, nicio mașină sau niciun avion. De aceea este atât de important desenul tehnic, care stă la baza tuturor obiectelor din jurul nostru.