Click pentru mai multe produse.
Nu au fost gasite produse.
Ultimele comentarii
Fara comentarii

Yoga: beneficii uimitoare pentru sănătate

Postat pe1 Luna in urma De

Yoga reprezintă punctul de intersecție al minții, trupului și spiritului. Este atât o artă, cât și o știință, un stil de viață și o metodă excelentă de a rămâne în echilibru. Yoga se practică din cele mai vechi timpuri, originară fiind din India. Acum 5000 de ani, oamenii au descoperit această formă de exercițiu fizic, flexibilitate și tehnici de respirație, care să ajute starea de sănătate și să elibereze emoțiile.

În zilele noastre, yoga a devenit o practică des întâlnită în centrele de relaxare, în sălile de sport, în cabinetele de recuperare medicală și în propriile case ale oamenilor care își doresc un stil de viață echilibrat și liniștit.

Yoga: beneficii pentru corp și suflet

Yoga are beneficii remarcabile asupra stării fizice și emoționale, contribuind atât la un corp sănătos, cât și la o minte echilibrată. Atunci când o persoană practică yoga, este provocată din punct de vedere fizic, dar se concentrează, în același timp, asupra respirației, calmându-și gândurile și emoțiile din interior. Cercetătorii au descoperit care sunt cele mai importante beneficii pe care le aduce yoga organismului:

 1.       Reduce stresul, anxietatea și depresia

Specialiștii au constatat că yoga reduce secreția de cortizol, care este numit și hormonul stresului. Yoga determină oamenii să se concentreze asupra prezentului și îi ajută să dobândească un sentiment de calm, ceea ce reduce anxietatea și depresia.

Yoga nu începe cu întrebarea Ce este în neregulă cu mine?, ci cu întrebarea Ce este bine cu mine? și tocmai de aceea oamenii învață să se accepte și să se iubească așa cum sunt. Această practică aduce o motivație în viața celor care simt să nu mai au niciun scop. Mișcările controlate, respirația și meditația ajută oamenii să se detensioneze, uitând de grijile de zi cu zi care îi pot împinge în depresie.

Atunci când o persoană pășește pe o saltea de yoga, intră într-o stare de echilibru, de întreg, corpul și mintea se află în același loc și conlucrează pentru același scop: relaxarea. Corpul de astăzi nu este altceva decât acumularea trecutului, emoțiilor și gândurilor spunea Gregor Maehle în cartea Ashtanga Yoga – Practice and Philosophy. De aceea, ședințele de yoga ajută la eliberarea minții, la depășirea blocajelor emoționale și la redobândirea echilibrului psihic, fizic și emoțional.

 1.       Ameliorează durerile cronice

Durerile cronice pot dura săptămâni și chiar ani întregi în care oamenii le suportă. Artrita, migrenele și durerile de spate pot fi ameliorate cu un succes foarte mare prin yoga. Un studiu a demonstrat, în 2005, că yoga contribuie la ameliorarea durerilor și la îmbunătățirea mobilității în cazul celor care suferă de osteoartrită a genunchilor.

Yoga fortifică musculatura care susține coloana vertebrală, detensionează mușchii și corectează postura. Astfel, durerile de spate sunt ameliorate.

 1.       Îmbunătățește flexibilitatea și echilibrul

Doar 15-30 de minute de yoga pe zi ajută foarte mult la îmbunătățirea flexibilității și echilibrului. Pozițiile de yoga pot părea dificil de realizat, dar dacă te asiguri că ai o saltea suficient de lungă pentru a sta confortabil și cu o aderență foarte mare pentru a nu aluneca, exercițiile fizice vor deveni ușor de realizat.

 1.       Combate insomniile

Din ce în ce mai multe persoane suferă de insomnii în întreaga lume, iar această afecțiune își pune amprenta asupra sănătății. Multe studii au asociat yoga cu un somn calitativ, inclusiv cercetările recente realizate de Centrul pentru Somn Johns Hopkins, care au arătat faptul că după doar 8 săptămâni de când au început această practică, pacienții orbi și-au îmbunătățit considerabil somnul.

 1.       Îmbunătățește respirația

Pranayama sau respirația yoghină constă în combinarea exercițiilor cu anumite tehnici speciale de respirație. Un instructor de yoga te poate ajuta să înveți cum să respiri corect pentru a te vindeca și pentru a te elibera de tensiune. De asemenea, sunt numeroase cărți și tutoriale în mediul online care te învață aceste tehnici.

Este nevoie de multă răbdare până când respirația va deveni una corectă, care să ajute organismul să își capete echilibrul, însă o dată ce mintea, trupul și spiritul se conectează către același scop, efectele pozitive nu vor întârzia să apară.

 1.       Ajută la crearea unor obiceiuri alimentare sănătoase

Yoga schimbă radical stilul de viață al unei persoane, inclusiv obiceiurile alimentare. Oamenii care practică yoga învață să își elibereze mintea și sufletul de gândurile și emoțiile copleșitoare și să se concentreze asupra prezentului.

Această tehnică este utilă și în timpul mesei, când gustul mâncării trebuie savurat, când textura hranei este apreciată și când toată atenția este atribuită alimentației. Astfel, mâncatul conștient trebuie să devină un obicei. Multe persoane au tendința să mănânce emoțional, în grabă sau în timp ce desfășoară alte activități și de aceea apar probleme precum obezitatea sau dezechilibre alimentare.

 1.       Creșterea stimei de sine

Persoanele care întâmpină probleme cu stima de sine își pot găsi refugiul în yoga. În primul rând, vor simți că fac ceva util și important în viața lor, că sunt capabili să mențină obiceiuri sănătoase și că lucrează la ei înșiși.

În plus, yoga învață oamenii să își exprime și să își conștientizeze sentimentele de recunoștință, empatie și iertare. Ei vor învăța să fie mai blânzi cu propria persoană și cu cei din jurul său.

Nu în ultimul rând, yoga poate contribui la combaterea procesului de îmbătrânire. Încrederea în sine poate fi îmbunătățită prin exercițiile antigravitaționale. Posturile inversate, efectuate timp de câteva minute în fiecare zi, ajută la inversarea efectului de gravitație. Astfel, mușchii feței devin mai fermi, aducând un efect de lifting natural. Încrederea în sine poate fi îmbunătățită atunci când efectele pozitive se pot observa cu ochiul liber.

 

Yoga: sfaturi utile

Inițierea în yoga poate părea intimidantă, pentru că sunt multe informații, tehnici și exerciții noi, însă, cu răbdare și voință, se ajunge foarte repede la rezultate minunate. Pentru a aduce cu succes yoga în viața ta trebuie să ții cont de următoarele sfaturi:

 •          Alege o saltea de yoga potrivită care să te inspire și care să îți susțină corpul în timpul exercițiilor
 •          Poartă o ținută lejeră, care să îi permită corpului să respire și să îți ofere flexibilitate
 •          Nu mânca chiar înainte de ședința de yoga
 •          Ia o pauză ori de câte ori simți nevoia
 •          Asigură-te că spațiul în care practici yoga este curat și aerisit
 •          Creează o rutină: practică yoga regulat, pentru că doar așa vei evolua și vei obține cele mai bune beneficii

 

Valorile yoga

Yoga are o puternică încărcătură filosofică, promovând mai multe valori pentru o viață liniștită și echilibrată:

 •          Yama

Yama înseamnă cumpătarea în gânduri, acțiuni și cuvinte și promovează următoarele valori: non-violența, onestitatea, descurajarea lăcomiei și furtului, moderația sexuală și deosebirea nevoilor de dorințe.

 •          Nyama

Filosofia yoga se bazează pe anumite reguli: puritatea, pozitivitatea, aprecierea, entuziasmul, disciplina, autocontrolul, perseverența, introspecția și acceptarea existenței unor forțe și idealuri superioare.

 •          Asanas

Asanas presupune pozițiile de yoga practicate atunci când corpul se pregătește de meditație. Corpul intră astfel într-o stare de extaz, fiind concentrat doar asupra acelui moment, fără a se lăsa tulburat de alte distrageri.

 •          Prana

Tehnicile de respirație constituie prana, forța vitală prin care toate gândurile lăuntrice sunt conștientizate, asumate și eliberate.

 •          Dharana

Dharana este capacitatea de concentrare, care constituie obiectul meditației.

 •          Dhyana

Această filosofie constă în meditație și în capacitatea de a concentra mintea într-un singur loc.

 •          Samadhi

Samadhi este momentul în care practicanții de yoga au control absolut asupra propriei minți și asupra gândurilor și sentimentelor pe care le au.

 

Astfel, yoga este o artă desăvârșită, descoperită încă din cele mai vechi timpuri, care ajută oamenii să rămână în echilibru minte-trup-spirit. Beneficiile uimitoare pe care le are asupra sănătății, dar și efectele benefice pentru psihic fac din yoga o activitate din ce în ce mai populară și apreciată în întreaga lume. Oamenii învață că totul în viață este despre echilibru și că orice emoție poate fi vindecată prin acceptare.

Posteaza un comentariu
Lasa un raspuns
Va rugam autentificati-va pentru a posta un comentariu.

Meniu

Setari