Amenajare birou directorial. Cum să îți transformi spațiul de lucru elegant și productiv
Funcția de conducere este una extrem de solicitantă, dar aduce și foarte multe satisfacții pe plan profesional. Un director are multe responsabilități, iar spațiul său de lucru trebuie să fie adecvat. Un birou elegant, bine organizat, care emană profesionalism, este perfect pentru un lider. Acesta trebuie să își sublinieze autoritatea și importanța în cadrul firmei, dar, în același timp să creeze un mediu primitor pentru cei care calcă pragul biroului.
Un director trebuie să își organizeze spațiul de lucru astfel încât să aibă parte de confidențialitate. Este recomandat ca biroul său să fie poziționat astfel încât să beneficieze de acces separat. De asemenea, există varianta de a amenaja o zonă de recepție sau o sală de așteptare. Biroul directorial este un loc exclusivist și merită o atenție aparte în materie de organizare și amenajare.
Amenajare birou directorial
Personalitatea liderului este foarte importantă în amenajarea mediului de lucru. Preferințele diferă de la o persoană la alta și fiecare director poate veni cu propriile sale idei. Cu toate acestea, există anumite sfaturi general valabile, de care ar trebui să țină cont orice manager care își planifică spațiul de lucru.
- Biroul trebuie poziționat cu fața către ușă
- Fereastra este indicat să se afle în spatele biroului
- Piesele de mobilier de înaltă calitate
- Culori recomandate: maro, negru, gri, albastru, verde
- Decorul abstract
Tipuri de birou directorial
Birourile directoriale au un design diferit, care inspiră superioritate, însă, în același timp, păstrează o atmosferă primitoare. În amenajarea unui astfel de birou contează personalitatea liderului dar și natura firmei pe care o conduce.
- Birou directorial clasic
Stilul clasic rămâne mereu o variantă excelentă care trece orice probă a timpului. Un birou directorial clasic emană eleganță, calmitate, căldură și încredere.
Pentru un astfel de birou, se va folosi mobilier din lemn masiv. De asemenea, elementele din piele caracterizează foarte bine stilul clasic. Un set pentru birou elegant este perfect pentru biroul directorial clasic. De asemenea, o agendă reutilizabilă din piele ajută directorii care iubesc eleganța și autenticitatea să fie organizați.
- Birou directorial modern
Fiecare director visează la biroul perfect, așa cum arată el prezentat în filmele americane: ferestre mari, forme geometrice, contrast puternic de culori și stil abstract. Toate aceste detalii sunt caracteristice biroului directorial modern.
În amenajarea unui astfel de birou, există cea mai multă creativitate și imaginație. Fiecare spațiu de lucru modern poate arăta diferit, fără a se mai ține cont de anumite rigori sau reguli de design. Combinațiile inedite de forme și culori definesc un birou directorial modern.
Un spațiu de lucru modern este folosit adesea și pentru ședințe, așa că în birou se află o tablă albă magnetică pe care se notează ideile sau un ecran interactiv care facilitează videoconferințele.
- Birou directorial de lux
Un birou directorial de lux denotă prosperitate, exclusivitate și putere. În amenajarea unui astfel de spațiu de lucru, se folosește mobilier de cea mai înaltă calitate și accesorii inedite. Unii directori investesc o avere pentru a avea un birou de lux, pentru că un astfel de mediu le stârnește creativitatea, le validează puterea și îi ambiționează să prospere.
Un birou directorial de lux este amenajat cu mare atenție, pentru că fiecare detaliu, oricât ar fi de mic, trebuie să fie exclusivist. De exemplu, un director care iubește luxul va avea, cu siguranță, un instrument de scris premium, astfel încât să semneze documentele cu eleganță și rafinament.
- Biroul directorial minimalist
Acest stil este opusul celui de lux, pentru că mizează pe elemente cât mai simple. Pentru un birou directorial minimalist, se vor folosi albul, griul și negrul, liniile drepte, texturile simple și elemente de decor abstracte. Un astfel de spațiu de lucru își impune eleganța prin simplitate și oferă directorului odihnă vizuală și concentrare. De asemenea, îl ajută să se organizeze eficient, integrând în decor, de exemplu, bibliorafturile albe.
Ce nu trebuie să lipsească dintr-un birou directorial
Un birou directorial trebuie să fie foarte bine organizat și funcțional. Directorul trebuie să aibă acces la toate instrumentele de care are nevoie în spațiul său de lucru. Pentru aceasta, dintr-un birou directorial nu trebuie să lipsească următoarele elemente:
- Masă de lucru
- Un set și o mapă de birou
- Scaun ergonomic
- O bibliotecă
- Aparatură IT
- O canapea sau scaune pentru invitați
- Produse pentru arhivarea și clasificarea documentelor
- Elemente de decor (tablouri, plante, obiecte de artă)
- O tablă albă magnetică sau un flipchart
- Câteva rame cu diplome, distincții, titluri academice sau brevete
- Suport pentru cărțile de vizită
- Coș pentru hârtii
- Distrugător documente
Obiective în amenajarea unui birou directorial
Biroul directorial este locul de unde se gestionează întreaga firmă și de aceea este foarte important să fie amenajat corespunzător. Ideile bune vin în locurile în care oamenii se simt confortabil, de aceea mediul de lucru al liderului trebuie să fie relaxant. În același timp, acesta trebuie să inspire autoritate și încredere pentru cei care îi calcă pragul. Iată care sunt principalele obiective atunci când se amenajează un birou directorial:
- Productivitatea
Directorii știu foarte bine că timpul înseamnă bani și de aceea este foarte important să fie productivi. Biroul directorial trebuie să fie mereu curat și ordonat, astfel încât liderul să nu fie distras de lucruri neimportante și să se concentreze asupra obiectivelor pe care le are de îndeplinit.
Biroul directorial trebuie să fie foarte bine organizat, astfel încât managerul să găsească repede ceea ce caută, fără a pierde timp și energie. De asemenea, este important ca biroul să fie luminos, așa că ferestrele mari și lămpile sunt de strictă necesitate. Specialiștii recomandă ca biroul să fie poziționat cu fața către un lucru static, astfel încât directorul să nu fie distras ori de câte ori ridică privirea.
- Utilitatea
Directorul primește adesea în biroul său angajați, colaboratori sau parteneri de afaceri și de aceea spațiul de lucru trebuie să fie folosit cât mai util. Pe lângă masa liderului, trebuie să existe o canapea sau scaune pentru cei care trec pragul biroului. De asemenea, mobilierul joacă un rol important, pentru că trebuie să fie suficient de încăpător, dar să nu ocupe prea mult spațiu. Astfel, bibliotecile înalte, pe întreg peretele reprezintă o soluție utilă.
- Eleganța
Prima impresie este decisivă în afaceri și de aceea biroul directorial trebuie să fie elegant, impunător și primitor în același timp. Majoritatea companiilor mari angajează designeri de interior renumiți, pentru ca spațiul de lucru să arate impecabil.
Din punct de vedere psihologic, atunci când o persoană pășește în biroul unui director, ea trebuie să simtă că a intrat într-un loc privilegiat, elegant și onorabil.
Biroul directorial este elementul de rezistență al fiecărei companii și de aceea trebuie gândit foarte atent și cel mai mic detaliu. Mobilierul de calitate, produsele de birotică și papetărie, cele de organizare, arhivare și elementele de decor creează împreună personalitatea unui birou.