Lucrul în echipă: secretul succesului
„Construiește o echipă atât de puternică încât să nu îți dai seama cine este șeful.” Oamenii sunt mai fericiți atunci când au pe cine conta, atunci când știu că nu sunt singuri într-o situație și că vor găsi mereu sprijin și apreciere la cei din jurul lor. Tocmai de aceea, încă de când sunt mici, copiii învață să lucreze în echipă, pentru a interacționa unul cu altul, pentru a se forma și a se distra. Acest comportament este similar și la adulți, care, devenind angajați, înțeleg beneficiile lucrului în echipă.
Fiecare persoană trebuie să fie conștientă de faptul că acțiunile sale îi influențează pe ceilalți, mai ales la serviciu. Este important ca fiecare angajat să se gândească atât la sarcinile pe care le are de îndeplinit personal, cât și la cum îi poate ajuta pe cei din jurul său. O astfel de gândire este benefică atât pentru salariați, cât și pentru șefi. Tocmai de aceea, un lider trebuie să încurajeze lucrul în echipă și să fie cât mai apropiat de angajații săi.
- Importanța lucrului în echipă
- Ce presupune munca în echipă
- Cum construim o echipă puternică
- Rolurile într-o echipă
- Tipuri de echipe
Importanța lucrului în echipă
Aptitudinea de a ști să lucrezi în echipă este foarte apreciată într-un CV. De multe ori, la interviurile de angajare vei primi această întrebare sau se va urmări dacă atingi acest subiect. Specialiștii în recrutare acordă o importanță foarte mare acestui aspect, pentru că sunt conștienți de faptul că o persoană care se poate adapta într-o echipă va face mult mai ușor față provocărilor zilnice și va aduce rezultate mai bune companiei.
De asemenea, membrii unei echipe fac schimb de idei, își folosesc creativitatea și creează proiecte interesante, pe care mintea unui singur om nu le-ar fi putut creiona atât de bine. Brainstorming-ul este o altă metodă eficientă, prin care toți membrii echipei generează idei care să rezolve o anumită problemă. Astfel, rezultatele vor veni mult mai repede și vor fi mai eficiente.
Psihologii susțin importanța lucrului în echipă. Oamenii nu sunt ființe solitare, ei au nevoie de validarea celor din jur și de a se simți parte a unui grup unit. De aceea, pentru echilibrul emoțional, angajații au nevoie să știe că au o echipă pe care se pot baza ori de câte ori este nevoie și că sunt apreciați și respectați pentru munca lor. Un lider bun știe să identifice persoanele compatibile și să le unească în același grup de lucru.
Ce presupune munca în echipă
Lucrul în echipă se concretizează printr-un grup de oameni care își folosesc abilitățile, ideile și soluțiile pentru un scop comun. Concret, angajații unei companii lucrează împreună pentru a rezolva o problemă, pentru a dezvolta un proiect sau pentru a îmbunătăți rezultatele.
O echipă este puternică atunci când membrii ei nu se gândesc doar la propria persoană, nu doresc să fie validați ei ca indivizi, ci întregul grup să lucreze împreună, să se ajute și să obțină succesul.
Deși este o abilitate des întâlnită în CV-urile candidaților, nu toți oamenii se simt confortabil lucrând într-o echipă. Acest lucru nu înseamnă că ei sunt mai puțin valoroși pentru o companie, pentru că ei vor aduce rezultate mai bune dacă lucrează individual decât dacă trebuie să colaboreze cu alți colegi. Cu toate acestea, specialiștii urmăresc dacă acest comportament este strict legat de personalitatea individului, dacă acesta este introvertit și iubește singurătatea sau dacă există alte motivații în spate.
Unele persoane tind să fie atât de interesate de succesul profesional, încât consideră că trebuie să atragă asupra lor toate meritele, să fie doar ei apreciați și recompensați. Deseori, acești angajați aruncă vina asupra colegilor, nu recunosc niciodată că au fost ajutați și urmăresc să avanseze repede în firmă. Tocmai de aceea, specialiștii în resurse umane au învățat să identifice aceste tipologii de persoane și să le diferențieze pe cele timide de cele egoiste.
Cum construim o echipă puternică
Munca în echipă dă rezultate atunci când membrii ei se simt cu adevărat conectați, când acest tip de lucru le face plăcere și le aduce satisfacții. Pentru aceasta, angajații trebuie să fie compatibili și să își dorească să formeze o echipă.
În primul rând, comunicarea este esențială pentru o echipă de succes. Colegii trebuie să poarte conversații, să găsească puncte comune de interes, să se împrietenească pe rețelele de socializare și să se ajute între ei.
În al doilea rând, altruismul este foarte important între membrii unei echipe. Să ceri ajutorul atunci când ai nevoie și să îl oferi atunci când poți este o dovadă de responsabilitate și empatie.
De asemenea, angajații trebuie să fie concentrați asupra îndeplinirii unui obiectiv comun, nu doar asupra rezultatelor personale. Astfel, ei trebuie să privească firma ca pe propria lor afacere, iar liderul să îi privească pe aceștia ca pe propria lui echipă.
Șefii pot forma o echipă puternică încurajând angajații să se ajute reciproc, tratându-i în mod egal pe toți, oferindu-le susținere, înțelegere și motivație. Un mediu de lucru lipsit de stres și presiune favorizează o stare de spirit bună, astfel încât colegii se pot împrieteni.
Unii lideri apelează la diferite modalități de sudare a relațiilor colegiale, precum diverse ieșiri în oraș sau scurte excursii. Cu toate acestea, există o limită pe care fiecare trebuie să o respecte, astfel încât relaționarea la locul de muncă să nu devină sufocantă și nici să nu ocupe din timpul personal al fiecărui angajat în parte. Pentru a evita exagerările, este bine ca angajații să aibă mereu libertatea de a alege între a participa sau nu într-o activitate de grup.
Rolurile într-o echipă
O echipă de succes este formată din oameni entuziaști, care își cunosc bine rolul în echipă și care acționează în consecință. Meredith Belbin, teoretician britanic, a stabilit că există 9 tipuri de roluri într-o echipă:
- Coordonatorul
Fiecare echipă are nevoie de un lider, de o persoană care are abilități excelente de organizare, comunicare și coordonare. Acest membru al echipei este încrezător, optimist, se asigură că există egalitate între colegi și că fiecare se simte confortabil cu rolul pe care îl are. De asemenea, coordonatorul va stabili programul, prioritățile și obiectivele, ținând, însă, cont de părerile tuturor.
- Formatorul
Acest membru al echipei este pragmatic, se concentrează asupra rezultatelor și este plin de energie. El este cel care motivează mereu angajații, care îi îndrumă și găsește soluții pentru problemele care apar.
- Generatorul de idei
Echipa are nevoie de un om creativ, care are mereu cele mai bune idei și este original, carismatic și entuziast. El vine mereu cu soluții inovative și este la curent cu tot ce este nou în domeniu.
- Analistul
Prudent, atent la detalii, conștient mereu de raportul dintre beneficii și risc, rațional și serios, analistul este cel care dă dovadă de logică și înțelepciune în fiecare acțiune. El nu se entuziasmează ușor și preferă să ia în considerare până la cel mai mic detaliu până când să decidă că acea acțiune merită realizată.
- Implementatorul
Acestă persoană este o fire practică, demnă de încredere, care știe să obțină tot ce este mai bun de la fiecare membru în parte și să transforme un proiect în succes. El este cel care pune cap la cap toate ideile și creează un plan adecvat fiecărei situații.
- Evaluatorul
Chiar dacă denumirea rolului său poate părea autoritară, evaluatorul este cel care știe cel mai bine cum să comunice și să negocieze eficient, astfel încât să obțină cel mai bun rezultat și să mulțumească toți membrii echipei. El este diplomat, are cunoștințe diverse, inclusiv în alte departamente și cunoaște strategia care trebuie aplicată pentru a obține succesul.
- Coechipierul
El este cel care știe să aplaneze conflictele, este un prieten adevărat pentru toții membrii echipei și se adaptează ușor în orice condiții. Coechipierul este solidar, altruist, înțelegător, sociabil, calm și empatic. Reușește, astfel, să țină echipa unită în orice situație.
- Finalizatorul
O persoană care se asigură cu acuratețe că toate etapele proiectului sunt respectate, că toți membrii echipei își fac bine treaba și că nu s-au inserat erori. Atentă la detalii, ea va sesiza imediat dacă ceva nu a mers bine și va da verdictul asupra succesului unui proiect.
- Expertul
Acest membru al echipei este cel mai bine pregătit în acel domeniu, deține cele mai multe cunoștințe și le împarte cu toți colegii săi. De obicei, el are cea mai multă experiență în cadrul companiei și a învățat de-a lungul timpului cum funcționează cel mai bine firma.
Tipuri de echipe
Există mai multe tipuri de echipe, în funcție de obiectivele fiecărei companii:
- Echipe multifuncționale (identifică nevoile și avantajele pe care le poate aduce companiei și lucrează împreună în toate proiectele)
- Echipe speciale (formate doar din câțiva colegi specializați într-un anumit domeniu)
- Echipe de sine stătătoare (nu au nevoie de un lider, membrii își pot împărți eficient între ei sarcinile pentru că se cunosc suficient de bine și sunt compatibili)
- Echipe autoconduse (există o ierarhie, iar liderul împarte atribuțiile fiecărui membru)
În cadrul unei companii, este mereu un început bun ca angajații să socializeze și să se înțeleagă reciproc. Dacă ei continuă să rămână uniți, să se ajute între ei și să fie empatici, apare progresul, iar dacă ei ajung să lucreze eficient împreună, tinzând toți către același obiectiv, vor obține succesul. Aceasta este magia lucrului în echipă și a solidarității umane. Dincolo de orice job și orice funcție, există o persoană cu sentimente, idei și speranțe, de aceea arta de a fi om stă la baza oricărei echipe puternice.