Cum să îți motivezi angajații. 10 sfaturi utile pentru o firmă de succes
O firmă de succes este visul oricărui antreprenor. Procesul nu este, însă, unul simplu. De bunăstarea afacerii depind mai mulți factori, iar unul dintre cei mai importanți este motivarea angajaților. Aceștia pot conduce firma către succes sau o pot trage în jos. Tocmai de aceea, este important ca liderul să știe cum să își motiveze angajații, astfel încât aceștia să fie productivi și să aducă rezultatele dorite.
Ce este motivația?
Motivația presupune totalitatea imboldurilor care determină o persoană să facă o anumită acțiune sau să tindă spre anumite scopuri. Pe scurt, motivația este răspunzătoare pentru toate acțiunile noastre. Tot ceea ce facem depinde de un motiv, fie că suntem conștienți de acesta sau nu.
Care este rolul motivației?
O persoană care nu este motivată nu depune eforturi pentru a-și îndeplini sarcinile corespunzător. În cadrul unei companii, pot exista astfel de angajați care nu au parte de imboldurile necesare și muncesc doar din inerție, fără a se gândi la evoluție sau la beneficiile pe care le pot aduce în cadrul firmei.
Tocmai de aceea, rolul principal al motivării angajaților este îmbunătățirea performanței la locul de muncă. Un șef trebuie să își cunoască subalternii, să îi trateze ca pe o echipă, pentru a le descoperi personalitatea și a le afla nevoile.
Angajații moderni nu se mai mulțumesc doar cu o mărire periodică de salariu. Aceștia pun accent și pe alte beneficii, care să îi ajute să se dezvolte. Dacă sunt motivați corespunzător, ei își vor îndeplini sarcinile cu succes și vor lucra cu interes la dezvoltarea companiei.
Un angajat motivat are un comportament pozitiv. Liderul poate identifica un astfel de salariat ținând cont de câteva aspecte:
- Îndeplinirea sarcinilor la timp
- Atitudine prietenoasă cu toți din jurul său
- Asumarea responsabilităților
- Creativitate
- Entuziasm
- Număr scăzut de absențe
- Amabilitate și solidaritate față de membrii echipei
Lipsa motivației la locul de muncă
Unii antreprenori ignoră importanța motivării angajaților. Ei se gândesc doar la salariul pe care îl oferă și la atribuțiile pe care le are fiecare în parte de îndeplinit. Cu toate acestea, acest comportament poate duce la eșecul companiei.
Un lider își poate da seama cu ușurință atunci când un angajat nu este motivat. Semnele acestei lipse includ:
- Dezinteres
- Plafonare
- Întârzieri
- Absențe nemotivate
- Scăderea productivității
- Lipsa de entuziasm
- Anxietatea
Forme de motivare a angajaților
Managerii au căutat de-a lungul timpului tot felul de modalități de motivare care să funcționeze la angajații lor. Specialiștii au stabilit că există anumite forme de motivare care sunt indicate pentru angajații vremurilor noastre:
- Pozitivă
Această formă de motivare presupune măriri de salariu, prime, bonusuri, promovări. Este una din cele mai des întâlnite metode folosite de angajatori și aduce rezultate bune în rândul salariaților.
- Negativă
Chiar dacă vine cu aspecte neplăcute, motivarea negativă rămâne o modalitate prin care angajații își respectă sarcinile de lucru. Această formă include penalizări, mustrări, retrogradarea din funcție sau scăderi de salariu.
- Afectivă
Această formă de motivare a angajaților include tot ceea ce ține de starea de spirit a acestora. Ei trebuie să se simtă apreciați, să se înțeleagă bine cu membrii echipei, să li se vorbească frumos și să simtă că sunt înțeleși, prețuiți și valoroși în cadrul companiei.
- Cognitivă
Angajații au nevoie să fie stimulați intelectual, să simtă că evoluează. Astfel, cursurile de specialitate, sesiunile de dezvoltare personală sau abonamentele la librării sunt forme minunate de motivare a angajaților.
Angajatorii trebuie să țină cont și de anumiți factori în motivarea subalternilor:
- Vârstă
- Funcția ocupată
- Experiență
- Dorințele fiecărei persoane
- Nivel de studii
- Pasiuni și hobby-uri
Strategii de motivare a angajaților la locul de muncă
Din fericire, există anumite tehnici pe care managerii le pot pune în practică pentru a-și motiva angajații:
- Siguranța la locul de muncă
Oamenii se simt din ce în ce mai nesiguri cu privire la viitor. Lumea în care trăim este într-o continuă schimbare, iar avansarea tehnologiei nu aduce neapărat stabilitatea pe care și-ar dori-o un angajat. Acesta trebuie să simtă că rolul lui în companie este important și că valoarea îi este recunoscută. De asemenea, el se va simți în siguranță dacă va avea încredere în deciziile superiorilor și dacă va ști că firma are o traiectorie pozitivă în viitor.
Astfel, managerii trebuie să se asigure că angajații au parte de stabilitate la locul de muncă. Dacă un lider schimbă des persoanele din cadrul companiei, anunță periodic că firma trece prin momente grele și desființează posturi, angajații se vor simți amenințați de pierderea locului de muncă.
Comunicarea eficientă, atitudinea pozitivă și stabilitatea sunt esențiale pentru ca un angajat să fie motivat.
- Bonusuri din primul an de vechime
Angajații sunt entuziaști în special în debutul carierei lor. Ei vor să demonstreze că sunt capabili, că aduc valoare companiei și că își îndeplinesc toate atribuțiile cu succes. De aceea, recompensarea lor încă din primul an de vechime este o metodă excelentă de motivare. Aceștia vor vedea că eforturile le sunt apreciate și vor deveni mai productivi, încercând mereu să se autodepășească pentru a primi noi beneficii.
- Reducerea nivelului de stres
În prezent, stresul reprezintă una dintre cele mai mari amenințări ale calității vieții. Angajații au început să prefere un mediu de lucru care să le ofere liniște și echilibru, chiar dacă salariul este mai mic decât în alte companii unde au parte de mult stres. Șefii trebuie să fie foarte atenți la presiunea pe care o pun pe angajați. O persoană relaxată este mult mai productivă, are mai multă creativitate și va rămâne devotată locului de muncă în care se simte confortabil.
- Program flexibil
Acest beneficiu a devenit din ce în ce mai râvnit de către candidați în momentul angajării. Ei își doresc să poată lucra atunci când se simt concentrați, fără a depinde de un anumit program. O persoană care începe munca la ora 8 dimineața poate fi productivă, însă altele pot da randament maxim abia după ora 10. De asemenea, sunt cazuri în care angajații sunt studenți sau au copii și atunci programul lor trebuie să fie flexibil.
De asemenea, lucrul de acasă este foarte căutat în prezent, pentru că permite angajaților să își desfășoare activitatea din confortul camerei lor. Specialiștii spun că oamenii care lucrează de acasă sunt mai creativi, au mai puțin stres și sunt mai concentrați. De asemenea, ei nu mai întârzie la fel de mult și sunt mai eficienți.
- Asigurarea de sănătate privată
Este important pentru un angajat să aibă siguranță din punct de vedere medical. O asigurare de sănătate privată este o idee foarte bună, pe care majoritatea companiilor de top din întreaga lume o aplică pentru a-și motiva angajații. În plus, unele firme oferă acest beneficiu și pentru membrii familiei salariaților. Clinicile private se bucură de o încredere mai mare în rândul oamenilor, mai ales că aceștia pot beneficia de tratamente moderne și de investigații rapide. Angajații se simt mai motivați să rămână la un loc de muncă care le prețuiește sănătatea.
- Vouchere de vacanță
Pauzele sunt bine venite la locul de muncă, mai ales atunci când în concediu îți poți planifica o vacanță care să te relaxeze, să te ajute să descoperi, să te bucure și să te umple de energie. Angajații se simt mai motivați să dea tot ce este mai bun la locul de muncă atunci când știu că urmează o vacanță bine meritată. Voucherele de vacanță sunt, astfel, un stimulent pe care îl oferă companiile pentru a avea personal productiv.
- Cadouri corporate
Chiar dacă pot părea un clișeu, oamenii se bucură atunci când primesc un cadou. Pentru ei, este un semn de recunoștință, simțindu-se apreciați. Poți alege să le oferi o agendă inedită, un instrument de scris premium, un set de birou elegant sau chiar o saltea de yoga pentru sport si relaxare.
- Concursuri și premii
Concursurile sunt foarte motivante pentru oricine, în special pentru angajații care pot obține si anumite beneficii. Ideile sunt nenumărate și metoda de motivare este extrem de eficientă. Dacă ai o cafenea, poți face un concurs prin care să oferi un premiu angajatului care reușește să vândă primul un anumit preparat nou. Dacă ai un magazin fizic, poți oferi o recompensă dacă se face vânzare de o anumită sumă stabilită de comun acord, iar dacă ai o corporație, poți să premiezi angajatul lunii, cel care obține cele mai multe contracte sau cel care prezintă cele mai creative proiecte. Astfel, îți vei ambiționa angajații să fie cât mai productivi, într-un mod plăcut.
- Transparența și corectitudinea
Orice angajator apreciază onestitatea din partea conducerii. El trebuie să știe că are șanse egale de promovare cu orice alt coleg și că primește aceleași beneficii. Discuțiile libere, lucrul în echipă și luarea deciziilor împreună sunt importante pentru motivarea angajaților. O ședință în care sunt trecute pe un whiteboard propunerile, sugestiile și dorințele angajaților poate îmbunătăți productivitatea acestora, care simt că ideile lor sunt luate în considerare.
- Un spațiu de lucru bine organizat
Orice angajat are nevoie să lucreze într-un mediu adecvat. El se va putea concentra mai bine într-un birou în care se pune accent pe amenajare, organizare și comunicare. De asemenea, liderii trebuie să se asigure că fiecare spațiu de lucru este echipat cu instrumente de arhivare și clasificare, astfel încât angajații să nu fie stresați din cauza pierderii documentelor și să le găsească ușor atunci când au nevoie de ele.
Concluzii
Succesul unei companii depinde de gradul de implicare și de profesionalism al angajaților. Relația cu salariații trebuie văzută ca pe un factor de primă importanță și trebuie tratată foarte atent. Urmând sfaturile de mai sus, angajații vor fi motivați la locul de muncă, iar acest lucru este benefic atât pentru ei, cât si pentru firmă. În final, se aplică cea mai importantă regulă umană: tratează-i pe ceilalți așa cum ai vrea tu să fii tratat. Fiecare șef trebuie să se pună în locul angajaților săi.