Click pentru mai multe produse.
Nu au fost gasite produse.
Ultimele comentarii
Fara comentarii

Poziția corectă la birou: sfaturi utile pentru a scăpa de dureri

Postat pe1 Luna in urma De

Orele petrecute la birou fac parte din viața de zi cu zi, iar acest lucru poate veni cu multe satisfacții, dar și cu diverse dureri. O postură incorectă îți va afecta sănătatea, iar problemele vor fi serioase dacă nu iei măsuri. Nu trebuie, însă, să te îngrijorezi. Poziția corectă la birou este ușor de obținut dacă ții cont de câteva sfaturi utile care te vor scăpa de dureri.

Stai ore în șir la birou, în fața calculatorului, însă uiți, de cele mai multe ori, să te mai ridici. Deseori, este mai comod să stai puțin aplecat, sau cu un picior sub corp, însă toate aceste obiceiuri duc la dureri pe termen lung. O poziție corectă la birou poate părea greu de menținut la început, însă, este mult mai ușor decât crezi să lucrezi sănătos.

Cum să îți ții mâinile și picioarele la birou pentru a scăpa de dureri

Membrele trebuie să fie îndoite la 90º, astfel încât să ai o poziție corectă la birou. Poziționează-ți coatele pe lângă corp, iar antebrațele paralel cu podeaua. Umerii tăi trebuie să rămână nemișcați, așa că poziția tastaturii este foarte importantă.  Încheietura mâinii este recomandat să se miște cât mai puțin, pentru a nu slăbi articulațiile.

Tălpile picioarelor trebuie să atingă podeaua și să rămână relaxate. Poziția picior peste picior nu este recomandată, pentru că afectează circulația. De asemenea, nici gamba sub scaun nu este bine venită, cauzând o postură incorectă.

Poziția spatelui pentru o postură corectă la birou

Ai auzit încă din copilărie că spatele trebuie să fie drept, iar acest sfat este unul foarte bun. Pentru o poziție corectă la birou și pentru a scăpa de dureri, trebuie să ai coloana dreaptă. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să stai încordat, ci să menții o postură relaxată, având coloana vertebrală perpendiculară cu podeaua. 

Ține privirea sus pentru o poziție corectă la birou

Nu doar în viață este bine să ții mereu capul sus, ci și atunci când lucrezi la birou. Privirea trebuie să fie la nivelul de sus al monitorului. Capul uman cântărește aproximativ 5 kilograme, ceea ce înseamnă că este destul de greu de susținut dacă este în poziția incorectă. Încearcă să creezi o linie imaginară între privirea ta și partea superioară a monitorului, astfel încât să nu ții capul aplecat.

Poți să folosești în acest sens și aceste trucuri care te vor ajuta să ai o poziție corectă la birou:

  •        Pune o carte mai groasă sub monitor pentru a-l înălța
  •        Poziționează monitorul la o distanță de jumătate de metru față de tine
  •        Redu înălțimea scaunului de birou
  •        Înclină monitorul ușor pe spate
  •        Îndreaptă capul în sus ori de câte ori simți presiune la nivelul gâtului sau a umerilor
  •        Relaxează-te periodic, mutând privirea în altă parte preț de câteva minute

Cât de importante sunt pauzele scurte atunci când lucrezi la birou

Pauzele nu sunt doar un clișeu, ele te ajută să scapi de durerile provocate de lucrul la birou. Asigură-te că în fiecare oră de activitate, te-ai ridicat de la birou pentru câteva minute. Poate părea banal, dar mersul până la toaletă sau adusul unui pahar cu apă te pot ajuta mai mult decât crezi. Te poți duce până la fereastră, să respiri aer curat sau poți face câteva genoflexiuni. Orice tip de mișcare este important atunci când petreci ore în șir la birou.

Atunci când te vei întoarce la lucru, nu doar mintea ta va fi mai relaxată, ci și corpul, iar poziția corectă la birou va fi mult mai ușor de obținut și vei scăpa de durerile supărătoare.

Organizarea spațiului de lucru pentru o poziție corectă la birou

Pentru a nu întâmpina probleme de sănătate, spațiul de lucru trebuie să fie organizat. Mediul în care lucrezi își pune amprenta asupra productivității tale, dar si asupra sănătății. Urmând sfaturile de mai jos, vei crea un spațiu ideal de lucru:

  •        Păstrează ordinea

Un birou ordonat înseamnă un mediu sănătos, care te va ajuta să te concentrezi și să îți menții o poziție sănătoasă a corpului. Organizează eficient toate lucrurile care stau pe birou și îți ocupă spațiul. Seturile de birou sunt o variantă perfectă de organizare. De asemenea, îți poți păstra eficient toate documentele în suporți speciali.

  •        Optează pentru un scaun de birou ergonomic

Un scaun de birou ergonomic te va ajuta să menții o poziție corectă la birou și să scapi de dureri.

Scaunul trebuie să aibă cel puțin cinci roți, astfel încât să te ajute să stai comod și să ai flexibilitate. De asemenea, scaunul trebuie să îți permită să îi reglezi înălțimea și să îi înclini spătarul în funcție de nevoile tale. Este important să nu stai aplecat, ci rezemat de scaun, cu spatele drept.

  •        Alege articole ergonomice pentru birou

Nu doar scaunul trebuie să fie ergonomic. Pentru o poziție corectă la birou, alege articolele ergonomice special concepute pentru sănătatea ta. Un suport pentru picioare te va ajuta să le menții relaxate, iar un suport ergonomic pentru încheietură îți va proteja articulațiile. Nu uita că fiecare parte a corpului tău trebuie să fie în poziția corectă pentru a nu apărea durerile și problemele de sănătate.

  •        Nu ține telefonul între ureche și umăr atunci când ai apeluri

Poate părea comod să ții telefonul între ureche și umăr, însă riști să ai mari dureri musculare. Optează pentru căști în cazul în care ai mai multe apeluri în timpul programului la birou.

  •        Lumina trebuie să vină din lateralul ecranului

Sursa de lumină naturală sau artificială este recomandat să vină din partea laterală a ecranului, astfel încât tu vei putea avea o poziție corectă la birou și vei păstra sănătatea vederii. Ai grijă ca lumina să nu fie foarte puternică, pentru că poți risca să îți obosești ochii.

 

           

Ce dureri pot apărea dacă nu ai o poziție corectă la birou

O postură corectă la birou este esențială pentru sănătate. Specialiștii în medicina muncii avertizează asupra riscurilor la care te supui dacă lucrezi ore în șir la birou într-o poziție incorectă. 

  •        Dureri de spate

Cele mai comune dureri care pot apărea sunt cele de spate. Corpul uman nu este conceput pentru a sta atât de mult timp pe scaun, motiv pentru care coloana vertebrală poate prelua o formă greșită. În cazul în care statul incorect la birou se combină și cu un stil de viață nesănătos, pot apărea complicațiile, precum herniile, discropatia sau spondiloza.

  •        Dureri articulare

Durerile articulare sunt din ce în ce mai întâlnite în rândul tinerilor, iar una dintre principalele cauze este postura incorectă la birou. Faptul că îți ții genunchii îndoiți timp de opt ore pe zi sau chiar mai mult îți va afecta în timp sănătatea. De asemenea, încheieturile devin mai fragile dacă nu sunt protejate și în timp se poate ajunge chiar la osteoartrită.

  •        Afecțiuni ale circulației

Sistemul circulator are de suferit din cauza poziției incorecte la birou. Se împiedică astfel pomparea corectă a sângelui de la membrele inferioare către inimă și pot apărea dureri și probleme grave de sănătate, cum ar fi apariția trombozei venoase și a cheagurilor de sânge de la nivelul picioarelor.

  •        Sindromul de tunel carpian

Dacă simți furnicături și amorțeală la nivelul degetelor în mod constant, poți suferi de sindromul de tunel carpian. Durerile pot apărea din cauza utilizării mouse-ului sau a tastaturii într-un mod necorespunzător. Tocmai de aceea, este indicat să acorzi o atenție sporită și să folosești un suport ergonomic special umplut cu gel care să îți ofere confortul de care ai nevoie.

  •        Cefalee cervicogene (dureri la ceafă)

Durerile de ceafă nu trebuie ignorate. Acestea pot deveni foarte supărătoare și conduc în timp la afecțiuni mai grave. O poziție corectă la birou te scapă de dureri. Evită să ții capul aplecat, menține spatele drept și privirea drept înainte. De asemenea, mișcă capul în stânga, dreapta, în sus și în jos timp de două minute în fiecare oră. Acest exercițiu te va ajuta mai mult decât crezi.

  •        Boli de inimă

Cercetătorii europeni au făcut mai multe studii cu privire la statul la birou. Au aflat, astfel, că persoanele care petrec mai mult de 11 ore la birou, au șanse cu 60% mai mari să dezvolte boli cardiovasculare. Acest lucru este alarmant, mai ales că afecțiunile pot duce chiar la infarct miocardic. Tocmai de aceea, trebuie să iei măsuri pentru a nu dezvolta astfel de afecțiuni.

  •        Obezitate

Orele în șir petrecute la birou pot provoca și obezitate, așa că est important să te asiguri că faci suficientă mișcare, astfel încât corpul tău să fie armonios. Evită gustările dese la birou și ridică-te cât de des poți pentru a face câteva exerciții simple. Urcă scările în loc să folosești liftul și mergi cât de mult poți pe jos. Ai grijă atât de corpul, cât si de mintea ta. O altă metodă minunată de a rămâne în echilibru este yoga. Ia-ți o saltea de yoga și practică măcar jumătate de oră pe zi câteva exerciții specifice, care te vor ajuta să combați durerile și să devii mai productiv la birou.

 

 

Poziția corectă la birou este foarte importantă pentru a scăpa de dureri și a avea o viață sănătoasă. Deși vremurile s-au schimbat, iar oamenii au devenit mai sedentari, poți să eviți afecțiunile care apar din cauza statului la birou într-un mod necorespunzător. Ținând cont de sfaturile de mai sus, poți să lucrezi la birou într-un mod sănătos.

Posteaza un comentariu
Lasa un raspuns
Va rugam autentificati-va pentru a posta un comentariu.

Meniu

Setari